2013. május 30., csütörtök

Tematikus szobák: cirkusz

A hét utolsó napjára a sorozat következő részében a cirkusz világába teszünk egy képzeletbeli utazást. Szép hétvégét mindenkinek!


cirkuszos tapéták



Janod cirkuszos játék





Tematikus szobák: szörnyek

Ebben az új minisorozatban tematikus szobákat szeretnék bemutatni, ma, az első részben a szörnyekkel kezdek. Milánnak sok szeretettel ;-)


szörnyecskés falimatrica

szörnyecskés tapéta

szörnyek mindenütt

szörnylámpa

szörnyen menő olvasókuckó

szörnyek kicsiknek és nagyobbaknak

2013. május 28., kedd

A trónörökös szobája

Az egész világ királyi lázban ég, hiszen július közepén megszületik Katalin és Vilmos herceg első gyermeke. A brit bulvársajtó hónapok óta találgatja, vajon, hogy fog kinézni a kis herceg, vagy hercegnő szobája, ki fogja tervezni és mennyibe kerül? Bennfentesek szerint Katalin nem szeretne sokat költeni rá és szerény enteriőrt álmodott magzatának. Az amerikai Vanity Fair  magazin megjelentetett egy fotósorozatot az elmúlt évszázad gyerekszoba trendjeiről, amolyan inspiráció gyanánt, találgatások helyett. Gyanítom Nagy-Britanniában hiánycikk lesz a baldachinos mózeskosár ezen a nyáron...


Gyerkszoba 1908-ból. Elég Ikea-szerű...

A belga királynő szobája, 1920.


John F. Kennedy első szobája

New York 1931. Falfestés!!!

Ki gondolná, hogy ezt a szobát 1933-ban fotózták?

1950-es évek. Imádom azt az ülőkét.

80-as évek, sokkoló rózsaszín fallal.

90-es évek

Klasszikus stílus 2002-ből.

Képek: Vanity Fair Magazin

Művészetre fal!

Elgondolkodtam a minap, miközben egy lakberendezési magazint lapozgattam, hogy amikor gyerekszobát dekorálunk és eljutunk az utolsó simításokhoz, általában feldobunk néhány aranyos micimackós posztert, családi fotót a falra és kész. Csak semmi értékes, csak semmi időtálló, csupa olyasmi, amit majd négy év múlva nem sajnálunk kidobni. De miért nem akasztunk igazi művészetet a falakra? Persze itt rögtön több zsákutcába is beleszaladtam, vagyis 1: mi számít művészetnek? 2: ha amúgy sincs igényem festményeket és fotókat aggatni a lakásba, miért pont a legkisebbeknél kell kezdenem? És 3: mit érdekli a kölyköket, hogy az a madárkás paca egy Picasso repró? Pedig az élet annyi területén tudatosak vagyunk, tudatosan nevelünk, tudatosan választunk mesekönyveket, tudatosan íratjuk be őket sportra, zenére, táncra, hát miért ne lehetnénk a lakberendezésben is tudatosak? Plusz, ha szép, színes, elgondolkodtató képekkel vesszük körül a kicsiket, egyrészt tök mindegy, hogy minden más fehér, vagy kék, úgyis a falak fognak beszélni a stílusról, másrészt előbb-utóbb feltesznek kérdéseket arról mit látnak, ez pedig jó ok arra, hogy beszélgessünk velük művészetről, szépségről, vagy csak úgy, az élet kisebb-nagyobb dolgairól.




a gyerekek saját munkáit is bekeretezhetjük






2013. május 27., hétfő

Könyvmoly

Hanna beteg, és ha beteg alszik. És amikor épp nem alszik, akkor szeretné, hogy mesét olvassunk neki. Mivel ez az állapot közel egy hete tart, mindenki beszorozhatja az elolvasott oldalak számát. Igen, sok-sok könyvet végeztünk ki, egyszer-kétszer, de volt olyan is, amit négyszer (!!) kellett végigolvasni (nem Bogyó és Babóca volt...) És mivel úgyis közeledett a gyereknap, gondoltam feltankolunk irodalomból, na meg leveszek a felső polcról is néhányat az én gyerekkori kedvenceim közül. Ezeket választottuk:



Gyerekkorom klasszikusa, Flórika, a virágtündér kalandos utazása a vonatülés mögött, Bálint Ágnes tollából. 

Gál László, Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai
Egy új mesekönyv, Zinka, a szeleburdi kislány és barátja a kutyus együtt fedezik fel a világot a valóság és a képzelet határán.

Picasso életét és műveit ismerteti meg a gyerekekkel ez a könyv, amely egy kisfiú és a festő barátságáról szól.

Hiába, imádom a tévéből is ismert Mazsola és Tádé történeteit, ez a kötet arról szól, hogyan birkózik meg a kismalac egy új családtag érkezésével. 

The Story Tree: Tales to Read Aloud
Szépen illusztrált népmesegyűjtemény a világ minden tájáról angol nyelven. A bónusz pedig, hogy CD is jár hozzá, amin az összes mese meghallgatható.

Kányádi Sándor: Az elveszett követ
Kányádi Sándor verses meséit azt hiszem felnőtt fejjel sokkal jobban élvezem, mint annak idején. Nagyon vicces, frappáns nyelvezet, tanulságos, továbbgondolható történetek. 


2013. május 24., péntek

Napi dizájn

Először azt hittem ezek a szuper, házakat imitáló ruhásszekrények házilag barkácsolt darabok, aztán egyre több gyerekszobában fedeztem fel őket és akkor kezdett gyanússá válni, talán mégis lehet kapni valahol ...Hát igen, nekem lassan esnek le a dolgok.... Egy szó, mint száz, végre megtaláltam őket és ha nem lenne a gyerekszobánkban egy beépített szekrény, plusz kicsivel szélesebb lenne az alapterülete, tuti hívnám az asztalost, hogy csináljon egyet (vagy kettőt).



1


Kast van een huis szekrények :itt

2013. május 23., csütörtök

Napi cukiság

Teljesen elaléltam ettől a gigantikus, elefántos tapétától, amire a Pinterest-ten bukkantam, de a szoba lazac-menta zöld színkombinációja is imádni való. Nektek hogy tetszik??

2013. május 22., szerda

Build a Dream Playhouses

Írtam már a MakeDo összeállítható tékairól és megmutattam a Hannának készült boltot is, de van egy másik cég, aki kartonból előre kivágott játékokat forgalmaz és teljesen odavagyok értük. A Build a Dream Playhouse sorozatban az autótól a fagyizóig egy csomó kreatív, szerepjátékra alkalmas dolog van, összeállítása pedig annyival egyszerűbb, hogy nem nekünk kell levadászni az Ikeában a maradék dobozokat, csak ki kell pattintani a formából és indulhat a móka.

the-imagine-wagon-color-4.jpg

the-cosmic-cruiser-color-4.jpg

the-snack-shack-color-4.jpg

pop-n-play-kitchen-color-5.jpg

IMG_0714.jpg

2013. május 21., kedd

A nagy és a kicsi

A mai nappal hivatalossá nyilvánítottam, hogy gyermekeim ettől kezdve tényleg egy szobában laknak egy pár évig (remélem minél tovább szeretni fognak együtt aludni, de legalább alsós korukig jó lenne, ha kibírnák egy légtérben), ezért elkezdtem kicsit inspirálódni a kisgyerek-nagyobbacska gyerek együtt egy térben témakörben, mert szerintem sokaknak nincs olyan mázlija, hogy legalább három hálószobával rendelkezzen és már csak muszájból is egybe pakolják kisebb-nagyobb, olykor akár kettőnél is több csemetéjüket. De no para, ezt is remekül meg lehet oldani úgy, hogy szép és praktikus is legyen. 

via
via
via
via
via


via