2013. február 28., csütörtök

Ikea hacks

Egész mozgalommá nőtte ki magát, saját honlapjuk van, még mindig dúl az Ikea hack láz. A dolog lényege, hogy ha mondjuk van egy régi Ikeás széked, kicsit buheráld meg, fesd át és lesz belőle valami teljesen más, például egy játékkonyha. Ha bárki úgy érzi a nagyvilág számára is érdemesnek tartja megmutatni a remekművét, feltöltheti a honlapjukra. Én is összeszedtem néhány ötletes darabot. 

Malm éjjeliszekrényből játékkonyha

Singlar ágy kicsit másképp

Lego asztal Vika Amon asztallapból és Trofast tárolókból

:: www.mommo-design.blogspot.com  IKEA HACKS FOR KIDS
Kritter ágykeretből autó


Sundvik pelenkázó fürdőkádra tehető verzióban


Képek: www.ikeahackers.net

2013. február 26., kedd

Terepminta

Eddig utáltam, nem értettem, miért olyan nagy szám idén télen is, meg tavasszal és úgy egyáltalán a terepminta. A khaki színű parkámon kívül soha nem tudtam magamévá tenni ezt az árnyalatot. Aztán a kisfiamnak "lőttem" egy terepmintás sortot nyárra, mert rajta valahogy olyan vagányan áll. Mondjuk érthető, hiszen fiú...A minap pedig rábukkantam erre a terepmintás falra és ki tudja miért, tetszik. Nektek?

 the boo and the boy: boy nurseries

Kopenka

Nem csak a lakberendezésben ódzkodom az átlagostól, a tucattól, de az élet egyéb területén is keresem az egyedit, a szépet, különlegeset, legyen szó gyerekruháról, vagy játékról. Egy magazin oldalain találkoztam először Viczkó Bea, alias Kopenka  tortáival és azonnal rajongó lettem. Aztán tavaly ősszel Hanna születésnapjára ő készítette a tortát és kiderült, nem csak meseszépek, de az ízük is mennyei. A vele készült interjút fogadjátok szeretettel:

Először is, mit jelent a Kopenka név?
Eredetileg ezen a néven kezdtem fórumozni. Annyira megszerettem a kedves, játékos hangzását, hogy később ezen a néven készítettem amigurumi és textil babákat, majd úgy éreztem ez a név a tortáimra is tökéletesen ráillik. Van benne egy naiv, játékos báj, egyesek szerint szlávos hangzású, de olyat is hallottam, hogy skandinávnak tűnik. Mondjuk tényleg szőke vagyok...


A stílusod teljesen egyedi. Hogyan alakítottad ki? Mi inspirál?
Örülök, hogy egyedinek látod. Igyekszem egy vonal mentén mozogni, de "mozgok" és ezért folyton változnak, alakulnak a tortáim. Rengeteg fantasztikus tortakészítő van, egy-két technikát szívesen átveszek, kipróbálok, de a végeredmény mindig az én fantáziám és a két kezem munkája, így mindegyikben van valami "Kopenkás".Engem pont a műfaj egyedisége és kreatív szabadsága fogott meg, ezért nem készítem el a saját dizájnomat sem kétszer ugyanúgy.


Miért pont  torta?
Eredetileg egy reklámügynökségen dolgoztam copywriterként, de már ott is mindig belekotyogtam a dizájnba. A gyerekeim születése után jött a gyerekszoba tervezés, lakberendezés, majd a babák készítése. Aztán egyszer elkészült egy torta, ami mindent fölülírt és megvolt az a bizonyos katartikus heuréka élményem.


Neked milyen a tökéletes torta?
Egyszerű, letisztult, de van benne egy csavar...Valami, amit, ha meglátsz, arra gondolsz: hát persze, miért is nem nekem jutott ez az eszembe? Legyen bájos, szeretnivaló, ne pusztán technikai tudással való hivalkodás. A tökéletessége legyen szerény, magától értetődő.



A Kopenka tortákat és cupcake-eket megtaláljátok a Facebookon: www.facebook.com/kopenka




Képek: Viczkó Bea engedélyével

2013. február 25., hétfő

Fekete a gyerekszobában

Biztos vannak olyanok, akiknél a fekete "szín" bevitele a gyerekszobába kiverné a biztosítékot, mert szerintük nem való, túl komoly, sötét stb..,így ezzel a mai ötletelős cikkel őket próbálnám meggyőzni az ellenkezőjéről. Ne felejtsük el, hogy a kisbabák jó darabig csak fekete-fehérben látnak, aztán az első képek, formák, amiket mutogatunk nekik, szintén pepiták, mert ez kelti fel az érdeklődésüket. Később, mikor már nagyobbacskák, jön a rajzolgatós korszak és a fekete táblafestékkel lekent falak ideje(mondjuk én nem engedném meg, hogy a lakásban krétázzanak a gyerekek, bármilyen vagányul is nézne ki egy fekete fal a szobájukban, de persze ez szokás kérdése). Aztán iskolás korban a nagylányok, nagyfiúk biztosan olyan felnőttesnek éreznének egy-egy fekete bútordarabot, vagy fekete mintás tapétát a saját kis birodalmukban. Szóval minden életszakaszba jól beilleszthető, ha valaki be meri vállalni és azt se felejtsük el, hogy nem kell mindennek feketének lennie, mivel ez a szín amúgy is mindenhez passzol, választatunk hozzá nagyon élénk kiegészítőket, bútorokat. Annyira, annyira szeretném, ha egyszer valaki ilyen gyerekszoba tervezését kérné tőlem.....(sóhaj).....
Na, mutatom, hogy miről is beszélek:


.

,

Black and red childrens bedroom - yum!



Black & White nursery

black and white nursery

Who said black is not good in a kids' room?

.

Képek: Pinterest

2013. február 21., csütörtök

Színes kiságyak


Amikor valaki nekikezd egy gyerekszoba berendezésének, tapasztalataim szerint ritkán jut eszébe, hogy pont az ágy legyen ütős színű és ahhoz igazítsa a dekoráció többi részét. Előbb választunk színes tapétát, vagy szőnyeget, mint színes ágyat. Pedig szerintem egy nyolcezer forintos Ikea ágy átfestésével olcsón nagyon karakteres, egyedi szobát tudunk varázsolni.


INCY3
az év színe: smaragd

Yellow crib and cute clouds
a tavasz hírhozója: sárga

.
Hanna kedvence: a lila

pale pink crib
az örök stílusos: halvány rózsaszín

.
a mindenhez passzoló: szürke

black crib
a legvagányabb: fekete


Képek: Pinterest


Járgányok

Mivel Vilmos már egyre ügyesebben fut-szalad és a tavasz is itt van lassan, elérkezett a motorok, triciklik, futóbiciklik ideje. Körülnéztem kicsit, a Tesco-s fröccsöntött variáción kívül milyen stílusosabb darabok vannak még a piacon. Ezek a kedvenceim:



nemcsak szép, de a zseniális tervezésnek köszönhetően ezzel a járgánnyal nem tud a gyerek megbotlani, viszont fejleszti az egyensúlyérzékét és a finom motoros készséget is 


a Vespa mini változata



az imádnivaló Wheely Bug, inkább szobába

Lábbal hajtható gyerekautó, piros, fém
lábbal hajtható old school versenyautó


Chillafish, először háromkerekű motor, de a váz beforgatásával később futóbickli


This tricycle is adorable. #Holidaygift #toddler
cuki rénszarvas motor

BIT Toddler Bike - Pink
szuper csajos pink tanuló bicaj


képek: 1//2//3//4//5//6//7

2013. február 19., kedd

Napi dizájn

Bevallom, nálunk néha komoly erőfeszítésekbe kerül egy-egy ebéd, vagy vacsora alkalmával az asztalnál tartani a gyerekeket és megértetni velük, hogy nem jófejség öt percenként felugrálni, körbefutni tele szájjal a lakást, majd a pörköltszaftos kezünket beletörölni a kanapéba. Na ezt az asztal pont erre a problémára tervezte Marleen Jansen, holland dizájner. A neve is: "A table with manners", az elv, pedig nagyon egyszerű: ha felállsz, a másik leesik a túloldalon. Nem mondom, hogy megvenném, de az ötlet zseniális.



2013. február 18., hétfő

Gyerekszoba gardróbból

Egy bostoni pár kisebb lakásba költözött, így nem maradt hely a gyerekszobának, mert szükségük volt egy irodára. Mit csináltak? Beköltöztették a picit gardróbba. Szó szerint. Na nem a ruhák és zoknik közé, lebontották a polcokat és egy igazán otthonos kis kuckót rittyentettek a bébinek, finom, semleges színekkel és a kedvenc Sharon Montrose  állatos fotóimmal. Szerintem nagyon cuki.


előtte

utána






2013. február 17., vasárnap

A világ legdögösebb óvodája

Irigylésre méltó, hogy ezek  a francia építészek milyen szuper óvodát terveztek Párizsban. Magyarországon miért nincsenek ilyen közintézmények?? És az a durva, hogy nem csak kívülről néz ki "állati" jól, de belül is igen csinos. 


Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

Giraffe Childcare Centre by Hondelatte Laporte Architectes

2013. február 14., csütörtök

Vágyam tárgya

Heti vágyam tárgyáért nem csak én, de Hanna is biztosan odáig lenne. Szerencsére van fiú változatban is, hogy Vili se maradjon le semmiről. Szép hétvégét mindenkinek!


http://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop2102700.images.snurk-Prinses-140cm-groot.jpg

http://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop2102700.images.snurk-Astronaut-140cm-groot.jpg

Királylányos és asztronautás ágynemű: www.gasto-webshop.nl

2013. február 13., szerda

Napi magyar


A gyerekrajzok megőrzésének egy szupertuti, emlékezetes és nagyon egyedi módjára bukkantam a minap. Gondolom sokaknál probléma mit csináljanak a halomban álló mesterművekkel. Nos, készíttessünk belőlük például ékszert. A www.gyerekrajzekszer.hu oldalon az elküldött rajz alapján arany, arany-ezüst medált, fülbevalót, vagy akár kulcstartót készítenek nekünk. Én már tudom mit hoz a Jézuska idény karácsonyra a nagyiknak!


dsc03196x-3kiskiralylany


auto_rauto_medal

aranyhaju_raranyhaju